Saturday 20 November 2010

TYPOLOGY

Τυπολογία σημαίνει αναζήτηση –μέσω του σχεδιασμού- κάποιων τύπων που μπορεί να ικανοποιούν διαφορετικές συνθήκες (πχ κατοίκων, χρήσεων, τοπογραφίας κλπ)  και να επαναλαμβάνονται ανά περιπτώσεις . Έτσι ώστε ο σχεδιασμός μικρής κλίμακας να αναφέρεται σε έναν σχεδιασμό μεγάλης κλίμακας.
Αναζητούμε έτσι την τυπολογία κατοικιών, αλλά όχι μόνο !! Μην ξεχνάτε πολλοί από εσάς για παράδειγμα ότι πολλές από τις ιδέες σας και την στρατηγική σας έχουν προκύψει ή συνδέονται με τομές. Άρα μπορείτε εσείς να αναζητήσετε τυπολογίες τομών. Μια ποιότητα του σχεδιασμού σας και μεγάλο μέρος της πρότασής σας να φαίνεται μέσω των τομών. Για παράδειγμα πώς ικανοποιούνται διαφορετικού τύπου περάσματα, πώς κλιμακώνεται με διαφορετικό τρόπο ανά περίπτωση η μετάβαση, με την χρήση φυσικών-τεχνητών στοιχείων, κτισμένου όγκου κλπ.

70
εικόνα απο το www.chora.org
Επίσης για κάποιους άλλους που ασχολούνται με στρατηγικές τοποθέτησης μεγάλων συστημάτων (βιομάζα, μεταφύτευση, νερό κλπ) τυπολογία μπορεί να σημαίνει αναζήτηση διαφορετικών προτύπων-στοιχείων των συστημάτων αυτών (prototypes) και το πώς αυτά μπορεί να ενσωματώνονται στο αστικό περιβάλλον- να δημιουργούν νέα αστικά πρότυπα. 
Προσπαθήστε λοιπόν να εντοπίσετε –με τον σχεδιασμό- τυπολογίες/ περιπτωσιολογίες ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες του κάθε θέματος.


206
238
www.chora.org

No comments:

Post a Comment