Friday 5 November 2010

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

1 comment:

  1. Christos7.11.10

    3. Εγώ προτείνω ως διαχωρισμό των θεμάτων που θα ασχοληθείτε τον παρακάτω:

    α. Πάρκο (το πάρκο ως οικοσύστημα που περιλαμβάνει και αστικές συνθήκες)
    β. Περάσματα ( το όριο της σχέσης πάρκου-αστικού χώρου)
    γ. Γειτνίαση συνθηκών εκτός (κατά την διάχυση του πάρκου στο αστικό χώρο) (3-4 περιπτώσεις και τυπολογία)

    Είναι αντίστοιχα σαν να λέμε:
    Α. εκεί που ξεκινούν όλα, η ‘καρδιά του κτήνους’
    Β. το πέρασμα από το φυσικό στο αστικό
    Γ. οι ‘ατζέντηδες’ της στρατηγικής σας στον αστικό χώρο

    Η πρόκληση και για τις τρεις σας θα είναι το πώς περνάτε στον σχεδιασμό την δυναμική αυτή της σταδιακής ανάπτυξης και των ‘ενδιάμεσων’ πρακτικών.
    Αναφέρετε για παράδειγμα τον όρο: ‘έμμεσος σχεδιασμός’. Πολύ ενδιαφέρουσα εφεύρεση! ένας σχεδιασμός που δεν αποτελεί άμεση απάντηση σε ένα πρόγραμμα, αλλά δρα έμμεσα διαμορφώνοντας τον χώρο, προετοιμάζοντας τον χώρο για μια διαδικασία, ένα πρόγραμμα που μπορεί ν έρθει, μπορεί και όχι. Ένας σχεδιασμός που ‘υπονοεί’ και δεν ‘δηλώνει’. Εγώ θα τον έλεγα και ‘υπαινικτικό’ σχεδιασμό. Είναι για παράδειγμα σαν τον έμμεσο φωτισμό, ο οποίος δεν δηλώνει την παρουσία του, αλλά εννοείται, όμως ξέρουμε ότι συνοδεύεται από ολόκληρη ηλεκτρολογική υποδομή. Μπορείτε να φανταστείτε και άλλα παραδείγματα?
    Πώς υλοποιείται αυτός ο ‘έμμεσος’ σχεδιασμός στο θέμα σας? Καθώς δεν απαντά σε κάτι απτό, θα πρέπει να είναι υπαινικτικός, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να αφομοιώνεται και από πολλές διαφορετικές περιστάσεις: πχ να μπορεί να υποδεχτεί χρήση ή να παραμείνει κενό με την ίδια επιτυχία, να μπορεί να μεταμορφώνεται κλπ.

    Το θέμα είναι να βρείτε, είτε μέσα στο πάρκο, είτε στα περάσματα, είτε στις άλλες γειτνιάσεις ενδιαφέρουσες τακτικές σχεδιασμού (πείτε τον έμμεσο ή όπως αλλιώς θέλετε) που να καθιστούν λειτουργική την χρονική διαδικασία και τις δυναμικές πράξεις (διάσπαση, διάχυση, ακύρωση κλπ) και στην μικρή κλίμακα.

    Τα τρία αυτά μπορούν να αποτελέσουν 3 projects, να καλύψουν όλο το εύρος της στρατηγικής σας και να δώσουν στο τέλος μια ενδιαφέρουσα μακέτα όπου θα τα βάλετε όλα μαζί.
    Σε μεταξύ σας συνεννόηση θα μπορείτε να τσεκάρετε το πώς τα τρία αυτά συνλειτουργούν και στην μεγάλη κλίμακα έτσι ώστε να ενδυναμώνουν την κοινή σας στρατηγική.

    ReplyDelete