Wednesday, 3 November 2010

τυπολογίες μέσα στο πύκνωμα κατοίκησης (βάνια - μαρία - παναγιώτα)

Slide5

1 comment:

  1. Christos5.11.10

    Δεν μας ενδιαφέρει να ‘λύσετε’ όλες τις συνθήκες του χώρου. Πχ να πιάσετε όλες τις συνθήκες μια-μια, να πιάσετε όλη την έκταση του πάρκου κλπ.
    Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρότασή σας είναι η χρήση του παραγωγικού τοπίου ως ‘ενδιάμεσου’ ως ένα ‘οικοσύστημα’ σχεδόν, το οποίο διαμορφώνει την σχέση μεταξύ αστικού και φυσικού, το οποίο παρεμβάλλεται σε σχέσεις μεταξύ αστικού φυσικού και το πιο σημαντικό: που λόγω του σχεδιασμού του διαμορφώνει συνθήκες ρευστότητας αυτής της σχέσης.

    Οι τομές είναι πολύ σημαντικό εργαλείο της προσέγγισής σας και μπορεί να γίνει και εργαλείο σύνθεσης. Δείτε τις ακόμη πιο δημιουργικά. Για παράδειγμα όχι μόνο εγκάρσια, κόβοντας τον δακτύλιο αλλά και κατά μήκος του δακτυλίου. Οι τομές σας βοηθούν να εντοπίσετε σχέσεις.

    Δείτε τον ενδιάμεσο ‘οργανισμό’ του παραγωγικού τοπίου ως έναν ‘ρευστό’ οργανισμό, έναν οργανισμό του οποίου τα όρια αλλάζουν, διαχέονται, του οποίου η σύσταση μεταβάλλεται. Με ποιες τεχνικές μπορεί να γίνει αυτό? Με τα ‘patterns’ που θα χρησιμοποιήσετε? Με τις χαράξεις? Με τεχνάσματα, όπως παραγωγικά τοπία που αλλάζουν σχήμα? Που μετακινούνται όπως είπατε? Πώς αλλιώς υλοποιείται η ρευστότητα?

    Πέρα από το πια συνθήκη θα πιάσει η κάθε μια περισσότερη σημασία έχει να δώσετε δικές σας σχεδιαστικές ερμηνείες και τυπολογίες της ρευστής αυτής ενδιάμεσης συνθήκης του π. τοπίου. Γι’ αυτό σας είπα ότι θα έχει ενδιαφέρον να πιάσετε και άλλες γειτονικές συνθήκες εκτός από αυτές της κατοικίας, για να ανοίξουν κάπως οι δυνατότητες του π.τοπίου: να δείτε πώς λειτουργεί η ρευστότητα του π.τοπίου με δημόσιο χώρο, με άλλα ήδη υπάρχοντα π. τοπία, με βιομηχανική χρήση κλπ.

    ReplyDelete