Saturday 23 October 2010

Σχεδιασμός και μορφολογία του εδάφους / Landscape Urbanism

Σχεδιασμός, κλίσεις, υψομετρικές και πυκνότητες.
Ενδιαφέρει πιθανώς τις: Ιωάννα, Αμαλία, Μαρία, Στέλλα καθώς και την Δέσπω.

Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς το πώς ‘προετοιμάζεται’ η μορφολογία του εδάφους, πώς δουλεύεται ως υποδομή έτσι ώστε να μπορεί να κατοικηθεί, ιδιαίτερα σε δύσκολες γεωμορφολογικές συνθήκες (πχ έντονες κλίσεις).
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του -αρχαιολογικού ενδιαφέροντος- οικισμού του Machu Pichu στο Περού. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο προετοιμασίας του εδάφους σε αναβαθμούς έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει κτήρια, να μπορεί να καλλιεργηθεί αλλά και να συγκρατεί την διάβρωση του εδάφους. Η επεξεργασία του ανάγλυφου έτσι μπορεί να σημαίνει πρωταρχικά την προστασία του.
mp1
finger11
Machu-Pichu Peru

Κοιτάξτε για παράδειγμα τους παραδοσιακούς οικισμούς, πώς δεν επιβάλλονται στο τοπίο, σε μια μεγάλη κλίση για παράδειγμα, αλλά αναπτύσσονται σταδιακά, ακολουθώντας τις υψομετρικές και έτσι σιγά-σιγά μια ολόκληρη πλαγιά μπορεί να αποικείται. Η σταδιακή διαμόρφωση έχει λοιπόν ενδιαφέρον, καθώς και η προσαρμοστικότητα στις γεωμορφολογικές συνθήκες.
Πολλές φορές παραδοσιακοί οικισμοί προσαρμόζονται στον χώρο χωρίς να χρειάζονται τεχνάσματα ‘καμουφλάζ’ απλά επειδή εξελίσσονται σταδιακά και χρησιμοποιούν απλές τεχνικές χτισίματος από υλικά που διατίθενται στην περιοχή.
anavatos1
Οικισμός ‘Ανάβατος’ στην Χίο

3217371666_efe9793a60_o
Το ‘κρεμαστό ξενοδοχείο’ του έλληνα αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου.

Ένα site που μπορεί κανείς να βρει υλικό για τον αστικό σχεδιασμό σε σχέση με την μορφολογία του εδάφους είναι αυτό του ‘Landscape Urbanism’ ένα master της AA:
http://www.aaschool.ac.uk/lu/

No comments:

Post a Comment