Tuesday 19 October 2010

"Grafting Athalassa"

Συζητώντας για την έννοια του ‘εμβολίου’ με την ομάδα της ‘διαπερατότητας’, να υπενθυμίσω ότι το εμβόλιο δεν συναντάται μόνο στην ιατρική, με την έννοια του ξένου σώματος που διεισδύει στο δέρμα. Επίσης συναντάται στην γεωπονία με την έννοια του μπολιάσματος= μια διαδικασία κατά την οποία ο φλοιός του στελέχους ενός άγριου φυτού ανοίγεται τοπικά για να προστεθεί το στέλεχος ενός ‘ήμερου’ φυτού και μετά να ξανακλείσει για να το αγκαλιάσει και να το θρέψει. Έτσι ένα μη παραγωγικό (άγριο) φυτό μετατρέπεται σε παραγωγικό, χωρίς να καταστραφεί η ουσία του. Πχ ένα άγριο αμπέλι μη παραγωγικό μετατρέπεται σε αμπέλι που παράγει σταφύλια.
ag3963

Επίσης το ‘μπόλιασμα’ διαθέτει πληθώρα τεχνικών που βοηθούν τα φυτά σε διάφορες καταστάσεις. Για παράδειγμα την υποστήριξη η την αναζωογόνηση ενός γέρικου ή ταλαιπωρημένου φυτού.
ag3969
ag3968

Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πώς ιδέες και τεχνικές δανειζόμενες από άλλες περιοχές γνώσης [εδώ την γεωπονία] μπορούν να τροφοδοτήσουν τον αστικό σχεδιασμό. [Αν έχετε κάποιον γνωστό γεωπόνο ή γιατρό να ρωτήσετε σχετικά με την έννοια του εμβολίου ή μπολιάσματος ακόμη καλύτερα...]

Για την έννοια του ‘μπολιάσματος’ η ‘grafting΄έχει αναφερθεί και ο Jacques Derrida [γάλλος φιλόσοφος της ‘αποδόμησης’] για να περιγράψει φιλοσοφικά μια διαδικασία κατά την οποία η εμφύτευση ενός ξένου στοιχείου σε μια ιδέα, μια ενότητα κλπ μπορεί να μετατρέψει αυτή την ιδέα, την ενότητα σε κάτι άλλο χωρίς να την καταστρέψει. Παραπέμπει επίσης και στην έννοια της 'μόλυνσης' ή της εισαγωγής ενός ξένου σώματος, έννοιες που διαπραγματεύεστε και εσεις.

2 comments:

  1. !! euxaristoumee:)

    ReplyDelete
  2. christos19.10.10

    parakalo...
    an valete kai alles pics enna sas kmno tziai alla sxolia!

    ReplyDelete