Friday, 29 October 2010

Terrain Vague

Les%20touristes_c
[Constant Nieuwenhuis]

Το έχετε ονομάσει χαλίτικο, αντλία, αστικό κενό, στρατόπεδο που αλλάζει χρήση κλπ...
Για όσους στα θέματα τους ενδιαφέρονται για τα κενά. Στο link παρακάτω ένα ενδιαφέρον κείμενο του Luc Lavesque.

http://www.amarrages.com/textes_terrain.html

Ο Lavesque αναφέρει οτι χρειάζεται να ξεφύγουμε από την θεώρηση των terrain vague (κενοί χώροι-υπολείμματα στα όρια της πόλης) ως ουδέτερους χώρους που ξεμένουν και το δίλημμα ‘τους αξιοποιούμε ή τους αφήνουμε στην ησυχία τους ?’. Αντίθετα προτείνει να θεωρήσουμε τους κενούς αυτούς χώρους ως ενδιάμεσους, εμβόλιμους χώρους (interstitial) ή διακοπές χωρικές ή χρονικές (intervals). Έτσι οι χώροι αυτοί αποκτούν τόσο μια χωρική όσο και μια χρονική σημασία (χρονικές διακοπές, χώροι για μετασχηματισμούς), αλλά επίσης αποκτούν και μια σημασία δυναμική, μια διαδικασία που καθορίζει τους χώρους με τους οποίους γειτονεύει. Μπορεί έτσι να χρησιμεύει ένας κενός χώρος ως ενδιάμεσος χώρος μεταξύ γειτονικών αστικών συνθηκών, ως καταλύτης που μετασχηματίζει γειτνιάζουσες αστικές συνθήκες.


Αναφέρει για παράδειγμα ο Lavesque:
‘Thus the interstitial embraces not only such notions as openness, porosity, breach and relationship, but also those of process, transformation and location’
και:
‘the ‘terrain vague’ is the ideal place for a certain resistance to emerge, a place potentially open to alternative ways of experiencing the city’

Thursday, 28 October 2010

Vertical Farming

Πως η ενσωμάτωση διαδικασιών παραγωγής και παραγωγικών τοπίων στο αστικό περιβάλλον μπορεί να γεννήσει νέους αστικούς τύπους.





Tuesday, 26 October 2010

Κινηση -Τοπίο

Για όσους ενδιαφέρονται σχετικά με την κίνηση και το τοπίο. Να μια ενδιαφέρουσα εργασία που έγινε απο μια φοιτήτρια πρόσφατα στο ΕΜΠ. Ειδικά αναφέρεται στο παράδειγμα του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Όχι απαραίτητα μόνο για το παρόν εξάμηνο, μπορεί να το έχετε υπόψη σας και για αργότερα ως ένα αντικέιμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει να ασχοληθείτε:
http://www.greekarchitects.gr/site_parts/doc_files/erevnitiki.100.2010.pdf

Monday, 25 October 2010

Comments

Αν έχετε κάποια απορία, κάτι που θέλετε να ρωτήσετε ή να εκφράσετε κάποια άποψη έως την Δευτέρα κάνετε ένα post με 1-2-3 εικόνες και ένα κειμενάκι περιγραφής ή ερώτησης. Προσπαθούμε να μπαίνουμε όσο συχνά γίνεται οπότε μπορεί κάποια στιγμή να σας απαντήσουμε...
καλή δουλεια!

Sunday, 24 October 2010

Agricultural Patterns

lf05imga
Τα παραγωγικά σας τοπία μπορούν να είναι αντικείμενο σχεδιασμού. Καθώς οι δομές τους και σχήματά τους (patterns) εξαρτώνται από της μορφολογικές συνθήκες του εδάφους, τα μέσα άρδευσης και πολλούς άλλους παράγοντες.

Δείτε για παράδειγμα το παρακάτω σύστημα καλλιέργειας, που είναι κυκλικό, ο κύκλος προέκυψε από το σύστημα ποτισμού της γης που αποτελείται από έναν βραχίονα που κινείται κυκλικά. Το σύστημα αυτό επίσης αφήνει μεταξύ των κύκλων κενά, τα κενά αυτά είναι αντικείμενο σχεδιασμού και εικασιών για το τί μπορεί να περιλαμβάνουν.
agriculture
Παρακάτω βλέπετε διάφορα patterns και συνδυασμούς.

Agricultural lines and patterns
agriculture_ast_lrg
03PER-05-28-Moray-terrace
HS004363

Saturday, 23 October 2010

Σχεδιασμός και μορφολογία του εδάφους / Landscape Urbanism

Σχεδιασμός, κλίσεις, υψομετρικές και πυκνότητες.
Ενδιαφέρει πιθανώς τις: Ιωάννα, Αμαλία, Μαρία, Στέλλα καθώς και την Δέσπω.

Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς το πώς ‘προετοιμάζεται’ η μορφολογία του εδάφους, πώς δουλεύεται ως υποδομή έτσι ώστε να μπορεί να κατοικηθεί, ιδιαίτερα σε δύσκολες γεωμορφολογικές συνθήκες (πχ έντονες κλίσεις).
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του -αρχαιολογικού ενδιαφέροντος- οικισμού του Machu Pichu στο Περού. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο προετοιμασίας του εδάφους σε αναβαθμούς έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει κτήρια, να μπορεί να καλλιεργηθεί αλλά και να συγκρατεί την διάβρωση του εδάφους. Η επεξεργασία του ανάγλυφου έτσι μπορεί να σημαίνει πρωταρχικά την προστασία του.
mp1
finger11
Machu-Pichu Peru

Κοιτάξτε για παράδειγμα τους παραδοσιακούς οικισμούς, πώς δεν επιβάλλονται στο τοπίο, σε μια μεγάλη κλίση για παράδειγμα, αλλά αναπτύσσονται σταδιακά, ακολουθώντας τις υψομετρικές και έτσι σιγά-σιγά μια ολόκληρη πλαγιά μπορεί να αποικείται. Η σταδιακή διαμόρφωση έχει λοιπόν ενδιαφέρον, καθώς και η προσαρμοστικότητα στις γεωμορφολογικές συνθήκες.
Πολλές φορές παραδοσιακοί οικισμοί προσαρμόζονται στον χώρο χωρίς να χρειάζονται τεχνάσματα ‘καμουφλάζ’ απλά επειδή εξελίσσονται σταδιακά και χρησιμοποιούν απλές τεχνικές χτισίματος από υλικά που διατίθενται στην περιοχή.
anavatos1
Οικισμός ‘Ανάβατος’ στην Χίο

3217371666_efe9793a60_o
Το ‘κρεμαστό ξενοδοχείο’ του έλληνα αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου.

Ένα site που μπορεί κανείς να βρει υλικό για τον αστικό σχεδιασμό σε σχέση με την μορφολογία του εδάφους είναι αυτό του ‘Landscape Urbanism’ ένα master της AA:
http://www.aaschool.ac.uk/lu/

Σχεδιασμός και Χρόνος / Time-based design

Σχεδιασμός και χρόνος: ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που τέθηκε την προηγούμενη φορά σε κουβέντα με τον Γιώργο.

Το να μπαίνει ο χρόνος στον σχεδιασμό σημαίνει να παραδέχεσαι ότι η κατοίκηση δεν καθορίζεται μόνο από τον χώρο αλλά και από τον χρόνο και ότι αυτή δεν μένει σταθερή, αλλά μεταβάλλεται, προσαρμόζεται, αλλάζει, ανατρέπεται μέσα στον χρόνο.

1. Χρονικός σχεδιασμός= κίνηση+ εμπειρία
Ο χρόνος είναι ένα βασικό συστατικό της εμπειρίας. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της εμπειρίας μπορεί να αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο με διαφορετικούς τρόπους.
Όσον αφορά τον χώρο: μια δυναμική-χρονική εμπειρία του χώρου αποτελεί η κίνηση. Δηλαδή αντιλαμβάνομαι χρονικά ένα χώρο όταν κινούμαι σε αυτόν.
Ρωτώ λοιπόν: μήπως η κίνηση και η διαχείριση της κίνησης (η εμπειρία μέσα απο την κίνηση) μπορεί να αποτελεί ένα στοιχείο σχεδιασμού με βάση τον χρόνο?
Ένα ενδιαφέρον κείμενο σχετικά είναι το παρακάτω:
http://www.quirpa.com/docs/architecture_of_time__enric_miralles.html
το οποίο αναφέρεται στην αρχιτεκτονική του ισπανού αρχιτέκτονα Enrique Miralles και πώς αυτός εισάγει τον χρόνο στην αρχιτεκτονική του μέσω κυρίως της εμπειρίας της κίνησης και των διαδοχικών χρονικών layers του ‘Igualada Cemetery’ του για παράδειγμα.
untitled
Enrique Miralles 'Igualada Cemetery'

Μπορεί ήδη να ξέρετε το παράδειγμα των χαρτών των Situationists: ότι η περιπλάνηση τους [=άσκοπη κίνηση] μέσα στην πόλη καθόριζε την σχέση επιμέρους καταστάσεων [situations]. Άρα η κίνηση η ίδια καθόριζε την συνολική εικόνα της πόλης αποτελούμενη από επιμέρους αποσπάσματα. Ο χρόνος μπαίνει εδώ-μέσω της κίνησης- να καθορίσει διαφορετικούς τρόπους εμπειρίας της πόλης.
Situationists_nakedcity
Situationists 'Naked City'

2. Χρονικός σχεδιασμός = πρόγραμμα και χρονικός προγραμματισμός
Ο χρόνος έχει σχέση με το πρόγραμμα: Δηλαδή διανομή της δράσης στον χώρο καθορίζοντας διαφορετικές περιοχές δράσης. Η κάθε περιοχή μπορεί να διαθέτει διαφορετική ‘χρονικότητα’ δηλαδή χρόνο ανάπτυξης μιας δράσης. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το εργαλείο της αλυσίδας καθώς σε μια περιοχή η αλυσίδα μεταβάλλεται πολύ γρηγορότερα από ότι σε άλλη. Έχουμε έτσι το σχεδιασμό να καθορίζει τις διαφορετικές κλίμακες μεταβολών των αλυσίδων. Και αυτή μπορεί να είναι μια περίπτωση σχεδιασμού με χρήση του χρόνου.
Αυτό για παράδειγμα το έκανε ο Ολλανδός καλλιτέχνης Constant στο New Babylon, ένα ουτοπιστικό project για μια ανθρωπότητα που περιπλανιέται στον χώρο. Χωρίζοντας τον χώρο σε τομείς (sectors) όρισε σε καθέναν να λαμβάνει χώρα μια διαφορετική δράση η ‘κατάσταση’ που ορίζει διαφορετικό χρόνο και διαμορφώνει διαφορετική εμπειρία στον χρήστη.
baum_newbabylon
Constant 'New Babylon'

Χρονικά σχεδιάζω με αυτή τη λογική και όταν αποδίδω χρήσεις με διαφορετικούς κύκλους δράσεις και ώρες λειτουργίας στον ίδιο χώρο. Όπως για παράδειγμα το κτήριο του Yokohama Port Terminal των FOA: όπου συνυπάρχουν ένας τερματικός σταθμός πλοίων και ένας δημόσιος χώρος εκτόνωσης της πόλης στην θάλασσα. Δύο δραστηριότητες με διαφορετικούς χρονικούς κύκλους δράσης: άλλες ώρες και με διαφορετικούς ρυθμούς δουλεύει ένας τερματικός σταθμός και διαφορετικά ένας δημόσιος χώρος της πόλης.
riasconv03_FM_YokohamaExt3
FOA 'Yokohama Port Terminal'


3. Χρονικός σχεδιασμός= χρονική μόλυνση + αλλαγή
Ο χρόνος μπορεί να μπαίνει και ως εξής: όταν διαμορφώνω κάποιες γειτνιάζουσες καταστάσεις και τις φέρνω σε εγγύτητα ώστε αυτές να ‘μολύνουν’ η μια την άλλη. Τότε η μεταξύ τους σχέση μεταβάλλεται διαρκώς στον χρόνο και ο χρόνος τότε γίνεται μια συνθήκη που ‘σχεδιάζει’ τον χώρο. Για παράδειγμα στο διαγωνισμό για το πάρκο La Vilette του Rem Koolhaas: η εγγύτητα των λωρίδων διαφορετικής χρήσης είναι τόσο μικρή ώστε η ‘μόλυνση’ της μεταξύ τους επαφής έχει ως αποτέλεσμα την μεταβολή του ορίου τους καθώς περνάει ο χρόνος.

4. Άλλες έννοιες που συνδέουν τον σχεδιασμό με τον χρόνο:
Ευελιξία (Flexibility), προσαρμοστικότητα (Adaptability), μετατρεψιμότητα, μεταβλητότητα: Μια στρατηγική που βάζει μέσα στον σχεδιασμό τον παράγοντα του χρόνου, καθώς θεωρεί το αποτέλεσμα του σχεδιασμού ως κάτι που δεν μένει σταθερό, αλλά μπορεί να αλλάζει (Change) μέσα στον χρόνο, ανάλογα με τις αλλαγές των αναγκών των κατοίκων,


Ένα βιβλίο που πραγματεύεται τον χρονικό σχεδιασμό (time-based architecture) ειναι το εξής και μπορείτε να το δείτε από το google books:
Time-based architecture:
http://books.google.co.uk/books?id=xCgIpz8FCwEC&printsec=frontcover&dq=time+based+architecture&source=bl&ots=SkIeH2s_4e&sig=m4iY0gB60xcAMUBkft9rOKBuxtY&hl=en&ei=VabBTIfvOtHm4gaqmO2mDA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CB0Q6AEwAQ#v=onepage&q&f=false

Friday, 22 October 2010

Hybrid wall/ Steven Holl

Ένα παράδειγμα υβριδικού σχεδιασμου απο τον Steven Holl. Καθώς πολλοί απο εσάς αναζητάτε συστήματα ανάμειξης φυσικού-τεχνητού:

WORLD DESIGN PARK COMPLEX
Seoul, Korea, 2007

PROGRAM: mixed-use complex with offices, retail, cafe, sky bar, exhibition space, and double level vertical park
CLIENT: Seoul Metropolitan Government
BUILDING AREA (SQUARE): 660042 sf
STATUS: competition

Design Concept:

The "weave" concept for this project refers to four different meanings: a double level and Vertical Park in the form of a weave; the old historic morphology of Seoul's Kangbuk district with its intricate weave of streets, historic structures and gardens; the new role of the surrounding fashion district and textiles; and a 21st century aspiration to fuse landscape, urbanism and architecture.

The site's historic trace of the ancient castle wall is envisioned to be reconstructed in cast glass blocks which are the same size and dimensions of the original stones. At night, these glass blocks will glow and add a special quality to the new landscape.

The basic morphology of the macro scale "weave" is based on a tri-axial fabric which yields six-sided voids. These spaces take on various configurations-skylights, gardens, water ponds, fountains¬-as the phase change of the "weave" responds to variations over the landscape.

At the site's southwest corner, the "weave" suddenly turns vertical, forming an open porous framework for the relocation of a vertical section of the Park. The tri-axial structure is open with an open air carbon fiber weave curtain. On the upper level, elevators serve a sky bar and café, public observation deck and visitors information centre, while a large below grade public lobby joins all public circulation to the subway stations and underground shopping malls.
[from the AA website: http://www.aaschool.ac.uk/PORTFOLIO/microsite.php?title=Diploma%207&url=dip7.aaschool.ac.uk/]

WC-Concept-WEB
[Steven Holl]
Model-01-WEB
WC-Park-perspective-WEB
view1-WEB
view3-WEB
[Steven Holl]

Porous / membrane

Ένα project που μπορεί να ενδιαφέρει την ομάδα προσβασιμότητα [Θίσβη, Έλενα, Χριστιάνα]

Ο Steven Holl διαχειρίζεται και εδώ τα όρια ως μια μεμβράνη και το πετυχαίνει αυτό μέσα απο διάφορες τυπολογίες κτηρίων

MIT CAMPUS MASTER PLAN
Cambridge, MA, United States,

PROGRAM: Master plan for university campus
CLIENT: Massachusetts Institute of Technology
STATUS: study

In response to an urgent need for new campus housing, MIT commissioned Steven Holl Architects to develop the master plan for a new residential corridor forming the Vassar Street edge along the Briggs Athletic Field. Steven Holl Architects' design offers a new type of undergraduate living. Instead of a brick urban wall we envision the strip as a porous membrane made up of four or five individual buildings. The light, materiality, and transparency of these buildings are particularly important as they have a position free of the normal city fabric on both sides. In a sense they are a "Living Front" for the residential district to be built to the north of them. As a "front" they must attempt not to block views. They are "permeable". The urban planning of the residential dormitories supports their maximum potential as inspirational places to live and study. Each of the dormitories is an individual "house" with a particular identity.
spongeconcept---W-PROJECT-H
[Steven Holl]
master-plan-Viewcorridors--
173BE00---W-PROJECT-HORIZON
4bldg-types_pocketpark2---W
173BW02---W-PROJECT-HORIZON
[Steven Holl]

Hybrid

LINKED HYBRID
Beijing, China, 2003-2009

PROGRAM: 644 apartments, public green space, commercial zones, hotel, cinemateque, kindergarten, Montessori school, underground parking.
CLIENT: Modern Green Development Co., Ltd. Beijing
SIZE: 2
Untitled-1---W-PROJECT-HORI21,426 sm

A project by Steven Holl, about mixing two different urban conditions: verticality and horizontality and creating -as a result- a hybrid condition
[has to do with Valentino's hybridicty ]

Χαλίτικα

2078174461_6ff3bbe86e_o
[photos in this post come from the competition for the urban voids in Philadeplphia: http://www.vanalen.org/urbanvoids/]

Μετά από την χτεσινή συνάντηση για την ομάδα των πόλων έλξης (Φίλιππος, Ιφιγένεια, Ελλάδα, Χρυστάλλα) , επειδή μπορεί να αφήσαμε κάποια σχόλια στη μέση:

1. Ένα ζήτημα είναι το πώς διασφαλίζουμε την ‘χαλιτικοτητητα’ και πώς από αυτήν κατασκευάζουμε συνθετικά εργαλεία για την διατήρησή της και την αναπαραγωγή της.
Αν δούμε τα χαλίτικα ως ένα σύνολο πόρων, όπως έχουμε συζητήσει, τότε το χαρακτηριστικό του πόρου είναι ότι πρέπει να διατηρείται ανεξάντλητο, δηλαδή πάντα διαθέσιμο, να διατηρέιται η διαθεσιμότητά του, να μπορεί να παραμένει σε ‘ωμή’ -ανεπεξέργαστη μορφή έτσι ώστε να μπορεί να δέχεται διαφορετικές επεξεργασίες κάθε φορά και τέλος να μπορεί να ανακυκλώνεται. Στην περίπτωση μας: τα χαλίτικα ως χωρικός πόρος:α) θα πρέπει να μπορούν να διατηρούν την ανεπεξέργαστη μορφή τους, άρα ο σχεδιασμός θα πρέπει να φροντίζει για αυτό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σχεδιάζοντας έναν χώρο έτσι ώστε να καθίσταται όσο το δυνατόν πιο αφαιρετικός, άγριος, ανεπεξέργαστος, έτσι ώστε να μπορεί να δεχθεί την οικειοποίηση από τους κοντινούς κατοίκους, τα παιδιά κλπ, αλλά να μην προσελκύει το ενδιαφέρον μεγαλύτερης κλίμακας χρήση. β) αν θέλέτε να προσελκύει μεγαλύτερης κλίμακας χρήση άλλα να διατηρεί την ανεπεξέργαστη μορφή τους θα πρέπει να φροντίσετε ώστε ο σχεδιασμός να μην εξασφαλίζει μονιμότητα, αλλά αντίθετα την περιοδικότητα-εφημερότητα, την ‘ανακύκλωση’ της χρήσης. για παράδειγμα αυτό μπορεί να γίνει προτείνοντας σχεδιασμό που προσαρμόζεται σε διαφορετικές περιοδικότητες, πχ: προκάτ επιφάνειες για εκδηλώσεις που διαρκούν μερικά 24ωρα, κατασκευές που είναι αρκετά αφηρημένες έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται για διαφορετικές χρήσεις και από διαφορετικούς χρήστες, πχ σκαλωσιές (δες το παράδειγμα των playgrounds/Amsterdam του Aldo van Eyck) η πχ δάπεδα που να διαρκούν 1-2 χρόνια και μετά να μπορούν να ξηλώνονται. Υποδομές για καλλιέργειες που να μπορούν να εναλλάσσονται κλπ. Αυτή η υποδομή της ‘ανακύκλωσης’ του χαλίτικου μπορεί να είναι το αντικείμενο του σχεδιασμού σας. γ) σίγουρα να συνεχίστε με τις ‘συνθετικές τακτικές διασφάλισης της χαλιτικότητας’ που έχετε αρχίσει ήδη, δηλαδή οριοθέτηση, έλεγχος πρόσβασης κλπ με χρήση κλίσεων, φύτευσης κλπ. Μπορούν να μπουν και άλλα συνθετικά στοιχεία, πέραν φύτευσης και κλίσεων? Πιο τεχνητά? Πχ διαμόρφωση υψομετρικών διαφορών, πρανή, κινήσεις, κατασκευές που ελέγχουν διαπερατότητα, έλεγχος προσβασιμότητας κλπ. Νομίζω ότι ο χειρισμός των ορίων αυτών μπορεί να έχει πολύ σχεδιαστικό περιεχόμενο.


Παράδειγμα: κοιτάξτε σχετικά τον διαγωνισμό που είχε κάνει το van Alen Institute για τα vacant lots της Φιλαδέλφειας. Έχει υλικό που μπορεί να σας ενδιαφέρει, αλλά σίγουρα μπορείτε να δείτε ότι η εκμετάλλευση των κενών χώρων ως πόρος είναι σίγουρα κάτι που ενδιαφέρει και άλλους, άρα δεν είσαστε μόνοι!
http://www.vanalen.org/urbanvoids/

Επίσης διαβάστε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, το κείμενο που μας έστειλε η Αγγέλα και βρίσκεται παρακάτω post.

2. Δεν σημαίνει ότι στην περίπτωση των χαλίτικων των οικισμών θα αναπαράγετε το πρότυπο της μονοκατοικίας με αυλή. Το ζήτημα είναι να πειραματιστείτε και να προτείνετε νέα πρότυπα, να κάνετε τις δικές σας εικασίες, όχι να αναπαράγετε απλώς τις παρατηρήσεις σας. Άρα μπορείτε να προτείνεται κατοικίες σε σχέση με χαλίτικα. Το θέμα ειναι ότι θα πρέπει όμως να διακρίνετε περιπτώσεις και να δείτε πώς η έννοια της χαλιτικότητας αλλάζει ανάλογα με τον τύπο κατοικίας και πώς διαμορφώνεται διαφορετικά. Δηλαδή να κάνετε εικασίες για διαφορετικές κατηγορίες χαλιτικότητας (Χ1, Χ2, κλπ). Επίσης ένα αντικείμενο σας έως τον Δεκέμβρη μπορεί να είναι και αυτό: πώς διαμορφώνω διαφορετικούς τύπους κατοικίας σε σχέση με ένα χαλίτικο, προσοχή: σχέση δεν σημαίνει πάντα περικυκλώνω το χαλίτικο, αλλά εξαρτάται από την περίπτωση.
Επίσης δείτε και αυτό που σας είπε ο Σωκράτης: Το χαλίτικο για να σταθεί χρειάζεται πάντα κτισμένο όγκο γύρω του? Δεν μπορεί να σταθεί με άλλες χρήσεις, πχ παραγωγικό τοπίο?

3. ως προς τους πόλους έλξης: διαμορφώστε ένα πρόγραμμα που να έχει πιο άμεση σχέση με την ιδέα σας, και να μην είναι μόνο περιπτωσιολογία σε σχέση με τον χώρο. Πχ οι Μαρίες-Μαρκέλλα διαμόρφωσαν ένα πρόγραμμα πόλων που εξαρτάται με την ιδέα της καλλιέργειας και μεταφύτευσης του δασικού υλικού. Δεν λέω να κάνετε το ίδιο...Θα πρέπει επίσης να διακρίνετε κατηγορίες πιο υπερτοπικών πόλων και πιο τοπικών. Και να επεκτείνετε την αλυσίδα των πόλων σε όλο το χώρο, όχι μόνο το νότιο τμήμα, εκτός αν υπάρχει λόγος.
2078964180_370629a741_o
http://www.vanalen.org/urbanvoids/
BOARD01.indd
http://www.vanalen.org/urbanvoids/
mlystra voids 1
mlystra voids 2
http://www.vanalen.org/urbanvoids/

Tuesday, 19 October 2010

"Grafting Athalassa"

Συζητώντας για την έννοια του ‘εμβολίου’ με την ομάδα της ‘διαπερατότητας’, να υπενθυμίσω ότι το εμβόλιο δεν συναντάται μόνο στην ιατρική, με την έννοια του ξένου σώματος που διεισδύει στο δέρμα. Επίσης συναντάται στην γεωπονία με την έννοια του μπολιάσματος= μια διαδικασία κατά την οποία ο φλοιός του στελέχους ενός άγριου φυτού ανοίγεται τοπικά για να προστεθεί το στέλεχος ενός ‘ήμερου’ φυτού και μετά να ξανακλείσει για να το αγκαλιάσει και να το θρέψει. Έτσι ένα μη παραγωγικό (άγριο) φυτό μετατρέπεται σε παραγωγικό, χωρίς να καταστραφεί η ουσία του. Πχ ένα άγριο αμπέλι μη παραγωγικό μετατρέπεται σε αμπέλι που παράγει σταφύλια.
ag3963

Επίσης το ‘μπόλιασμα’ διαθέτει πληθώρα τεχνικών που βοηθούν τα φυτά σε διάφορες καταστάσεις. Για παράδειγμα την υποστήριξη η την αναζωογόνηση ενός γέρικου ή ταλαιπωρημένου φυτού.
ag3969
ag3968

Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πώς ιδέες και τεχνικές δανειζόμενες από άλλες περιοχές γνώσης [εδώ την γεωπονία] μπορούν να τροφοδοτήσουν τον αστικό σχεδιασμό. [Αν έχετε κάποιον γνωστό γεωπόνο ή γιατρό να ρωτήσετε σχετικά με την έννοια του εμβολίου ή μπολιάσματος ακόμη καλύτερα...]

Για την έννοια του ‘μπολιάσματος’ η ‘grafting΄έχει αναφερθεί και ο Jacques Derrida [γάλλος φιλόσοφος της ‘αποδόμησης’] για να περιγράψει φιλοσοφικά μια διαδικασία κατά την οποία η εμφύτευση ενός ξένου στοιχείου σε μια ιδέα, μια ενότητα κλπ μπορεί να μετατρέψει αυτή την ιδέα, την ενότητα σε κάτι άλλο χωρίς να την καταστρέψει. Παραπέμπει επίσης και στην έννοια της 'μόλυνσης' ή της εισαγωγής ενός ξένου σώματος, έννοιες που διαπραγματεύεστε και εσεις.

Presentation 18.10.10 | Strategy

Η παρουσίαση της 18.10.10 για την Στρατηγική στον αστικό σχεδιασμό:
http://rapidshare.com/files/425946823/strategy_181010.ppt
0608_lille_overz
[sketch from 'Euralille', OMA]

Tuesday, 12 October 2010

Allotment Gardens in Zurich

"Allotment Gardens in Zurich. The Joker of Participation", Malterre-Barthes,Kawagishi
Ένα άρθρο που μας έστειλε η Αγγέλα Ζησιμοπούλου και ενδιαφέρει το εργαστήρι. Ειδικά για ομάδες οι οποίες ασχολούνται με κυβερνητικές εκτάσεις και αστικά κενά:

http://rapidshare.com/files/424597921/Trans_017_S.pdf

Monday, 11 October 2010























Τα κενά ανάλογα με το χρόνο (εποχή) ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται


















Στα σημεία όπου τοποθετούνται οι σταθμοί του τραμ αποτελούν μετασχηματισμούς ανταλλαγής μέσων διακίνησης.

Sunday, 10 October 2010

ΤΡΑΜ - ΑΓΟΡΑ

Slide23

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

Slide22

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΦΗΜΕΡΗΣ - ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ

Slide19

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΙΔΕΕΣ

Slide4

ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

PARK EXPLODE