Tuesday 7 December 2010

UN-A-VOID-ABLE




XΡΙΣΤΟ
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΧΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΣΤΡΑΤΗ,ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΤΙ ΕΙΙΝΑΙ ΚΕΝΟ.
ΕΝΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΩΣ ΚΕΝΑ
ΚΕΝΟ: Ο ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ ΦΥΣΗ
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΙΓΟΥΡΗ ΑΝ ΜΕ ΠΕΙΘΕΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΓΑΜΕ ΠΩΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΟ.

ΑΝ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΩΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΧ.ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ,ΠΥΚΝΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ,ΔΡΟΜΟΣ,ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΠΩΣ ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΤΟ ΚΑΝΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΟΤΕ ΙΣΧΙΕΙ Ο ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΟΡΙΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΤΛ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΚΕΝΑ Η ΑΝ ΘΑ ΤΑ ΚΡΑΤΉΣΩ ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΠΟΥ ΛΕΓΑΜΕ ΩΣ ΜΟΛΥΝΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ.

ΣΑΣ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΩ ΕΝΑ ΓΕΝΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΟΠΩΣ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΄ΝΗΣΙΔΕΣ΄ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΥ ΤΑ ΕΝΩΝΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ.
ΤΟ PENHILL ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΣΑΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ..ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΟΡΙΣΩ ΣΑΝ ΚΕΝΟ ΟΜΩΣ ΟΠΟΩΣ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΟΥ.
ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΔΕΞΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΟΠΩΣ ΟΡΙΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΦΥΤΕΥΣΗ ΑΝΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ..ΟΡΙΖΩ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΝΟ..ΕΙΝΑΙ ΟΚ?
ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΜΕΡΟΣ..ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΑΓΥΡΩΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΗΣΗ ΠΧ.ΤΥΠΟΥ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΤΩΡΑ Η ΝΕΑ ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ..ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΑ ΕΠΕΛΕΞΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ..ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΩΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΟΝΤΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΚΕΝΟ,ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ,ΝΑ ΤΟΝ ΔΩ ΣΑΝ ΚΕΝΟ?ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ. ΙΣΩΣ ΜΟΥ ΠΟΥΝ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΧΑΜΕΝΗ!ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΧΑΛΙΤΙΚΑ ΤΑ ΘΕΩΡΩ ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΤΟΠΙΑ,ΕΝΤΑΣΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΑΖΩ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ Π.Ε. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ?
ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΝΑ ΕΝΣΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΕΝΑ?ΔΗΛΔΗ ΝΑ ΔΙΑΠΕΡΝΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑ ΚΕΝΟ ΠΧ.
ΝΕΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΟ: ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ?
ΕΠΙΣΗΣ: ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΑ ΖΟΥΜΑΡΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΑΝΑΛΥΣΗ?(ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΛΛΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΠΩΣ ΧΑΣΩ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ)


ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ?

6 comments:

  1. aaa btw..maria prokopiou speaking!

    ReplyDelete
  2. Christos7.12.10

    Comment part 1

    Μαρία,

    Κατ’ αρχάς ο χάρτης είναι πολύ ενδιαφέρων, μπορείς να τον εμπλουτίσεις με πληροφορίες –τύπου index – για να είναι πιο εύκολα αναγνώσιμο ποιο είναι το κάθε κενό και τι κάνει. Οπότε μην αγχώνεσαι γιατί έχεις ήδη στήσει έναν καλό χάρτη.

    Όσον αφορά τα ίδια τα κενά: Νομίζω η ιδέα του ενδιάμεσου χώρου είναι καλή. Το κενό ως ενδιάμεσος χώρος μεταξύ καταστάσεων το καθιστά μια δυναμική κατάσταση. Δηλαδή το κενό μεσολαβεί ανάμεσα σε χρήσεις, χώρους του πάρκου με διαφορετικές ταυτότητες. Ο ενδιάμεσος χώρος αποτελεί το ‘διευρυμένο’ όριο τους, το πεδίο στο οποίο οι καταστάσεις συνυπάρχουν και όπου αναπτύσσουν συσχετίσεις, γέφυρες μεταξύ τους. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ενδιάμεσος χώρος δεν έχει δική του ταυτότητα, αλλά οφείλει την ύπαρξη του στις καταστάσεις τις οποίες διαχωρίζει (η φέρνει κοντά). Θυμήσου την μακέτα σας με τις παράλληλες κλωστές, βάλε την σε κάποια γωνιά της παρουσίασης. Σας είχα πει στην αρχή του μαθήματος σε μια παρουσίαση μου για την ζώνη αυτή μεταξύ των οικοσυστημάτων, στην οποία συνευρίσκονται τα οικοσυστήματα και η οποία διαθέτει την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα καθώς εκεί συνευρίσκονται είδη από διαφορετικά οικοσυστήματα και αναπτύσσονται νέες σχέσεις- άρα και νέα είδη. Οπότε μπορείς να θεωρήσεις απο την μια τα μεγάλα κομμάτια του πάρκου (τα γκρι κομμάτια στον χάρτη σου) ως ‘οικοσυστήματα’ φυσικά, χρήσεων κλπ, δηλαδή ως συστήματα τα οποία λίγο πολύ είναι δεδομένο τι περιέχουν, έχουν μια δεδομένη ισορροπία, η τα αφήνεις ως ανεπεξέργαστη φύση, και από την άλλη τα ενδιάμεσα ‘κενά’ που σε ενδιαφέρουν, τους χώρους στα όρια τους στους οποίους αφήνεις να διεισδύουν και να συνυπάρχουν στοιχεία να δημιουργούνται ανισορροπίες, ‘επικίνδυνες καταστάσεις’. Οπότε δεν έχει νόημα να τα ‘καθαρίσεις’ όλα από χρήσεις ή φύτευση για να είναι κυριολεκτικά κενά. Είναι κενά με την έννοια της απουσίας συγκεκριμένης ταυτότητας, της απουσίας συγκεκριμένης κατεύθυνσης, το ότι μπορούν να προχωρήσουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Άρα τα αποσπάσματα που περιέχουν μπορείς να τα εκμεταλλευτείς ως στοιχεία που θα ενεργοποιήσουν αυτή την συνεύρεση.

    ReplyDelete
  3. Christos7.12.10

    comment part 2

    Το ενδιαφέρον της ενδιάμεσης κατάστασης είναι ότι παράλληλα με όλα αυτά για σένα μπορεί να αποτελεί και πέρασμα, δηλαδή μια πρόσβαση στο πάρκο. ένναι? Οξα οϊ?
    Οπότε νομίζω θα πρέπει να ζουμάρεις σε 2-3 περιπτώσεις και να δείξεις με πιο σύστημα προτείνεις εσύ να γίνεται αυτή η συνύπαρξη των οικοσυστημάτων, η δυνατότητα να επεκτείνονται και να συνευρίσκονται στα κενά με απροσδόκητους τρόπους και ταυτόχρονα όλη αυτή η κατάσταση να διαμορφώνει ένα ενδιαφέρον μέσο πρόσβασης στο πάρκο? Νομίζω μπορεί να σε βοηθήσει η υπόθεση των προσωρινών χρήσεων που λες, καθώς αυτές μπορεί να ενεργοποιούν αυτή την συσχέτιση των γειτνιαζόντων ‘οικοσυστημάτων’. Θα πρέπει δηλαδή να είναι αυτές συνθήκες στις οποίες να νιώθεις ότι κινείσαι συνεχώς σε ένα όριο ανάμεσα σε πράγματα. Πώς υλοποιείς το όριο? Δες το παράδειγμα του σχοινοβάτη πχ, ο οποίος κινείται και ταυτόχρονα πρέπει να ισορροπεί, να επαναπροσδιορίζει δηλαδή την ισορροπία του, την σχέση του με την κίνηση.
    Ο δρόμος νομίζω μπορεί να δουλεύει αν τον δεις και αυτόν ως έναν ενδιάμεσο χώρο, ένα όριο όπου συνυπάρχουν διαφορετικά πράγματα. Πώς μπορούν τα όρια του δρόμου να φέρνουν κοντά δυο διαφορετικά συστήματα, να συνευρίσκονται αυτά στον ίδιο τον δρόμο?

    Βοηθώ η σε μπερδεύω και άλλο?
    Παρατήρηση: δούλεψε λίγο τον τρόπο που οργανώνεις τον λόγο σου, γραπτό και προφορικό. Μπορεί να έχεις 300 ιδέες στο μυαλό σου, αλλά αρκεί να εκφράσεις 2-3 ιδέες με σαφή τρόπο, όχι όλες μαζί.

    ReplyDelete
  4. Anonymous7.12.10

    xristoo euxaristw..vasika sto 2o meros me mperdepss ligo..ontws to endiameso mporei na apotelei kai perasma alla egw katapianomai me to pws aftoi oi endiamesoi xwroi mesw tis proetoimasias metatrepontai se proswrinous polous elksis afou mporoun na ipodextoun tis efimeres xriseis diaforetiki emveleias analoga me to size tous i ipostirizoun xwrous kenous paragmatika an ine megalo to size tous gia na agkirwthoun panw oi xriseis.

    ReplyDelete
  5. Christos7.12.10

    oraia...ara exeis sigekrimeni apopsi gia to thema sou..proxorise me aftin kai krata apo ta comments mou oti nomizeis oti sou xreiazetai
    mporeis na doulpeseis ligo tin teleftaia sou frasi os eksis isos:
    1. Oi xoroi mou leitoyrgoun os endiamesoi (mpla..mpla ..mpla)
    2. metatrepontai se prosorinous polous elksis eite ipodexomenoi prosorines xriseis se small periptoseis eite ipostirizontas alla kena se large periptoseis (mpla, mpla mpla)
    3. Afto to petixaino meso tis 'proetoimasias' (mpla mpla mpla gia tin ennoia tis proetoimasias)
    4. paradeigmata proetoimasias kai pos leitourgei (oxi mpla mpla poli alla sigekrimena paradeigmata)

    ReplyDelete
  6. maria8.12.10

    kai o theos voithos!!euxaristw polla christooo eisai poli voithitikos..tha deixei i nekropsia!!

    ReplyDelete